Банкеръ Daily

Свят

Япония ще строи ядрени реактори от ново поколение

Японското правителство планира да даде сериозен тласък на възраждането на ядрената енергия в страната. 

Секторът бе отслабен и стана обект на силни противоречия след аварията във Фукушима през 2011 г., но сега получава амнистия заради силното напрежение в енергетиката в световен мащаб.

Премиерът на Япония Фумио Кишида обяви днес, че ще се мисли в няколко направления, включително и за евентуалното строителство на "ядрени реактори от ново поколение", което ще бъде важен повратен момент за Страната на изгряващото слънце. 

Министерство на икономиката, търговията и промишлеността на Япония освен това планира да възобнови от 2023 г. работата на седем реактора в атомните централи в страната, съобщи в. "Йомиури". 

Три реактора ще възобновят работа в западната част на страната, два в централната и по един в Източна и Североизточна Япония според данните на изданието. Така общият брой на работещите атомни реактори ще достигне 17.

Междувременно от десетте реактора в експлоатация към момента само пет продължават да произвеждат електроенергия. Останалите пет са временно спрени за допълнителни проверки, което засилва опасенията на японските власти за енергийната безопасност на фона на предстоящия зимен сезон, отбелязва в. "Йомиури".

След аварията на АЕЦ "Фукушима -1" през 2011 г. японските власти затегнаха изискванията към ядрените обекти. В допълнение към необходимостта да се укрепи инфраструктурата срещу терористични атаки операторите на АЕЦ трябваше да преустановят работата на реактори, чийто срок на експлоатация надвишава 40 години. За да могат да възстановят дейността им, ще бъде необходима щателна проверка.

След аварията във "Фукушима-1" японските власти решиха да не строят повече нови реактори и да не модернизират вече съществуващите. Тази политика обаче противоречи на сегашната ситуация, когато страната е заплашена от недостиг на електроенергия в пиковите периоди. Ситуацията се влошава допълнително и от повишението на цените на минералните горива, което прави използването на АЕЦ по-привлекателно, пише в. "Никкей".

Японското правителство планира да преразгледа и законодателството, според което съществуващите АЕЦ могат да се използват максимум 60 години. Предвижда се тези срокове да бъдат удължени при изпълнението на редица условия, включващи мерки за безопасност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във