Банкеръ Daily

Свят

Япония се обяви против засилването на напрежението в Южнокитайско море

Йошихиде Суга

Япония е против всякакви действия, които засилват напрежението в Южнокитайско море, заяви днес японският премиер Йошихиде Суга, цитиран от Ройтерс.

Суга, който е на посещение в Индонезия, отбеляза, че Токио не се стреми към създаването на "азиатска НАТО", за да бъде възпряна някоя конкретна държава.

Японският премиер очевидно имаше предвид Китай.

Суга е на първото си посещение в чужбина, откакто бе избран на поста миналия месец. Четиридневната му обиколка включва Виетнам и Индонезия. Тя има за цел да укрепи връзките на Япония с ключови страни от Югоизточна Азия на фона на опасенията от все по-активните действия на Китай в региона, отбелязва Ройтерс.

"Япония се противопоставя на всякакви действия, които ескалират напрежението в Южнокитайско море", каза Суга на пресконференция в Джакарта. Той подчерта, че е много важно държавите, които имат интереси в това море, "да не прибягват до сила или принуда, а да работят за мирно решаване на споровете въз основа на международното право".

Обиколката на Суга бе предшествана по-рано този месец от среща на т. нар. "четириъгълник" (неформална група, която включва Индия, Австралия, Япония и САЩ), която Вашингтон възприема като щит срещу засивлащото се влияние на Пекин в Азия. Китай нарече групата от четирите демократични страни "мини-НАТО", която цели да пречи на неговото развитие, припомня Ройтерс.

На среща вчера индонезийският президент Джоко Видодо и японският премиер се договориха да ускорят преговорите за износ на японско отбранително оборудване и технологии за Индонезия. Ден по-рано Суга и виетнамският министър-председател Нгуен Суан Фук постигнаха принципно съгласие за сключване на договор за износ на военно оборудване и технологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във