Банкеръ Daily

Свят

Япония с ново правителство

Шиндзо Абе

Японският премиер Шиндзо Абе одобри днес нов състав на правителството, в което смени 14 от 19-те министри, включително на външните работи и на отбраната, предаде ТАСС.

В кабинета остават най-приближените на Абе - вицепремиерът и финансов министър Таро Асо, генералният секретар на правителството Йошихиде Суга и министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

Поста външен министър след Фумио Кишида, заемал длъжността над 4 години, поема Таро Коно, оглавявал преди японската агенция по въпросите на административната реформа и комисията за обществена сигурност.

Коно подкрепя курса на Абе за преразглеждане на "антивоенния" член 9 от конституцията. Но макар да гледа положително на стратегическия алианс с Вашингтон, се смята, че той би желал преразглеждане на статута на американските войски в Япония. 

Коно е завършил Джорджтаунския университет и е от семейство с традиции в политиката. Баща му Йохей Коно е бил през 90-те генерален секретар на правителството, два пъти - външен министър, също и вицепремиер.

Длъжността министър на отбраната получава Ицунори Онодера, вече заемал поста през 2012-2014 г. Онодера настоява за повишаване на японския отбранителен  потенциал. Под негово ръководство група депутати разработиха предложения Токио да купи противоракетни системи "Иджис ашор" и силите за самоотбрана да приемат на въоръжение крилати ракети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във