Банкеръ Daily

Свят

Япония протестира срещу руски имена на Курилските острови

Курилските острови

Правителството на Япония протестира във връзка с дадените от Русия названия на пет от Курилските острови. За това съобщи днес на пресконференция главният секретар на кабинета на японския премиер Есихиде Суга.

"Това е неприемливо и противоречи на позицията на Япония. На 13 февруари ние направихме протест срещу Руската федерация по дипломатически канали", каза той, цитиран от БГНЕС.

По негово мнение това няма задължително да рефлектира върху преговорите с Москва за мирно споразумение. Суга дори изрази мнение, че именно наличието на подобни проблеми подчертава важността от решение на териториалния въпрос.

Заповедта за наименуване на пет безименни досега Курилски острова беше подписано по-рано от Дмитрий Медведев. Те бяха кръстени на изтъкнати дейци на Русия и Съветския съюз в "съответствие с Федералния закон за преименуване на географски обекти" заради желанието на властите на руския регион Сахалин. Единият от островите ще носи името Громико - на името на дългогодишния съветски външен министър Андрей Громико, който е един от участниците в Ялтенската конференция, на която се взима решение островите да бъдат предадени на Съветския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във