Банкеръ Daily

Свят

Япония продължава усилията за мирен договор с Русия

Японският премиер Шиндзо Абе, който се срещна днес във Владивосток с президента на Русия Владимир Путин, потвърди намерението си да продължи усилията за сключване на мирен договор между двете държави, съобщи агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Говорител на японското правителство заяви, че Абе отново е изразил намерение да продължи преговорите за мирно споразумение.

Двете страни не са сключили мирен договор след Втората световна война заради нерешен териториален спор. В интервю за руския в. "Известия" в навечерието на преговорите Абе увери, че с оглед подписване на такъв документ ще продължава "упорито и последователно" диалога си с Владимир Путин, както и своите усилия за повишаване на доверието между Япония и Русия чрез взаимноизгодни проекти.

Въз основа на сътрудничество между правителствени и частни организации Токио е конкретизирал през последните три години над 200 проекта за съвместна дейност с Русия.

Разширява се по-специално взаимодействието, насочено към повишаване на продължителността на живота в Русия, подобряване на условията за живот в руските градове, развитие на инфраструктурата и промишлеността в Далечния изток, разрастване на двустранните хуманитарни контакти, отбелязва японският премиер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във