Банкеръ Daily

Свят

Япония прие спорен закон за наказване на терористи

Парламентът в Токио

Горната палата на японския парламент одобри днес законопроект за наказване на подготовката за терористични актове и други сериозни престъпления в организирани престъпни групи, предадоха световните агенции.

Законопроектът предвижда затвор от две до пет години за лица, уличени в практическа подготовка за терористични актове или за сериозни организирани престъпления. Става дума за събиране с такава цел на оръжия, финансови средства или материали, предварително изучаване на места за потенциални масови убийства, вземане на заложници, отвличане на транспортни средства с пътници и други - общо 277 престъпления, уточнява ТАСС.

Проектът обхваща и подготовката на престъпления, за които в Япония се предвижда смъртно наказание или над 10 години затвор.
Пред парламента стотици хора протестираха до късно вечерта, посоча ДПА.

Миналата седмица премиерът Шиндзо Абе подчерта необходимостта законът да бъде приет, посочвайки, че като домакин на олимпийските игри през 2020 г. Япония носи отговорността да вземе всички възможно мерки за борба с тероризма.

Противници на законодателството твърдят, че то ще доведе до засилване на наблюдението на гражданите от страна на властите и може да застраши гражданските свободи.

Законопроектът бе приет от долната камара на японския парламент в средата на май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във