Банкеръ Daily

Свят

Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка на Хирошима 

Мемориалът на мира в Хирошима, наричан още Купол на атомния взрив / атомната бомба или само Атомен купол, е в памет на жертвите от атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война, съответно на 6 и 9 август 1945 г.

Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка на град Хирошима, извършена преди 75 години, съобщава ТАСС.
Бомбардировката на 6 август 1945 г. разруши града и отне живота на 140 000 души, повечето от които - цивилни, включително много деца, отбелязва  Асошиейтед прес.
Оцелели, техни близки и други хора отбелязаха годишнината от трагедията в Парка на мира в центъра на Хирошима в ограничен състав заради ситуацията с коронавируса.
Точно в 8,15 часа местно време, в момента на експлозията преди 75 години, отекна камбанен звън, последван от минута мълчание, спазена в цялата страна.

Мемориалът на мира в Хирошима,

наричан още Купол на атомния взрив / атомната бомба или само Атомен купол, е в памет на жертвите от атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война, съответно на 6 и 9 август 1945 година.

За паметник служат развалините на бившия Изложбен център на Търговско-промишлената палата на Хирошима, оцелял по чудо (въпреки че се намира съвсем близо до епицентъра на взрива) от бомбардировката, довела да незабавната смърт на 70 000 души и до раняване (от радиация и облъчване) и по-късно мъчителна смърт на още 70 000 жители на града.

Руините на сградата се намират на брега на река Ота в центъра на Хирошима. Заедно с Мемориалния парк на мира на отсрещния остров в реката образува мемориален комплекс, посветен на жертвите от бомбардировките.

Въпреки възраженията на китайските и американските  власти мемориалът в Хирошима е вписан в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство през 1996 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във