Банкеръ Daily

Свят

Япония няма да изпраща войски заради нападението над танкера си

Японският министър на отбраната Такеши Ивая заяви днес, че не възнамерява да изпраща японски войски, след като танкер, управляван от японска компания, беше нападнат в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Ивая каза на пресконференция, че ситуацията не се разглежда като непосредствена заплаха за Япония. По думите му Япония не смята, че "е необходимо Силите за самоотбрана да играят някаква роля на този етап и не планира да ги изпраща в района на Ормузкия проток в отговор на нападенията".

Японската фирма, управляваща нападнатия танкер "Кокука кърейджъс", заяви, че екипажът на кораба е видял "летящи обекти" малко преди да бъде нападнат, което предполага, че плавателният съд не е бил повреден от мини.

Това описание противоречи на казаното от американската армия, която разпространи видеокадри, показващи според нея как ирански сили отстраняват неизбухнала магнитна мина от кораба.

Танкерът, превозващ нефтени продукти за Сингапур и Тайланд, е бил нападнат два пъти вчера близо до Ормузкия проток. Той е понесъл щети, а 21-членният му екипаж е трябвало да се евакуира.

Президентът на компанията "Кокука Сангьо" Ютака Катада каза, че според него летящите обекти, видени от моряците, може да са били куршуми. Той отхвърли възможността за мина или торпедо, защото пораженията са били над ватерлинията на кораба. По думите му информациите за нападение с мина са "фалшиви".

Катада заяви, че екипажът е забелязал ирански военноморски кораб наблизо, но не уточни дали това е било преди, или след нападенията.

"Кокука кърейджъс" и танкер, собственост на норвежка компания, пострадаха вчера при експлозии близо до Ормузкия проток. САЩ обвиниха Иран, че е извършил нападения срещу корабите, но Техеран отрича тези твърдения, посочва ДПА.

Катада каза, че "Кокука кърейджъс" е бил засегнат от две експлозии през няколко часа. Екипажът е видял летящите обекти преди втория взрив.

Танкерът е теглен на буксир към Обединените арабски емирства. Екипажът, съставен от филипинци, се е върнал на кораба след експлозиите, заяви Катада Товарът не е пострадал. По думите Катада корабът е ескортиран от американските военноморски сили, посочва Ройтерс.

Японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо отказа да коментира обвиненията на САЩ срещу Иран, като каза, че Япония все още разследва случилото се.

Facebook logo
Бъдете с нас и във