Банкеръ Daily

Свят

Япония изключи Южна Корея от списъка с преференции в двустранната търговия

Правителството на Япония взе решение, което ще влезе в сила на 28 август, да извади Южна Корея от списъка със страните, на които без ограничения и по опростена схема се доставят наноматериали и високотехнологичнти елементи, обяви японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността.

Министърът на икономиката  на Япония Хирошиге Секо отбеляза, че това са адекватни мерки, насочени към обезпечаване на националната сигурност и тези ограничения нямат за цел да навредят на японско-южнокорейските отношения. Същевременно Южна Корея изрази съжаление за решението на Япония, което определи като несправедливо и заяви, че ще даде твърд ответен отговор.

Днешното решение е втората сериозна стъпка на Токио към ограничаване на износа за Южна Корея след като в началото на юли японското правителство реши да затегне контрола върху износа за Южна Корея на три вида материали, необходими за производството на полупроводници и различни електронни устройства. За доставките им трябва да се получават отделни разрешения поради подозренията, че част от тези компоненти  могат да се доставят нелегално в Северна Корея.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на миналата година Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио. Според него на четирима бивши работници на японската компания Nippon Steel & Sumitomo Metal трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. Японското правителство не приема подобни съдебни решения и твърди, че въпросът с компенсациите е бил решен окончателно при нормализацията на отношенията между Токио и Сеул още през 1965 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във