Банкеръ Daily

Свят

Япония и Китай подписаха споразумение за междуинвестиционна програма за борсово търгувани фондове

Япония и Китай подписаха споразумение за програма, която ще улесни инвеститорите да купуват борсово търгувани фондове, изброени на пазарите на другата страна, съобщи Bloomberg.

Според програмата, японска или китайска фирма ще създаде ETF, която ще инвестира главно в изброените ETF на другата страна, информираха от Japan Exchange Group Inc. и Шанхайската фондова борса. Отделът за управление на активи на Nomura ще си партнира с China Asset Management за проекта, съобщиха от Nomura Holdings Inc.

Индексът Shanghai Composite е нараснал с близо 30% тази година, което е най-голямата печалба сред повече от 90 глобални индекса, проследени от Bloomberg. Китай планира да допусне повече чуждестранни инвеститори на своя пазар, включително и такива от Япония.

Доставчиците на ETF ще трябва да получат квоти съгласно програмите за квалифицирани чуждестранни институционални инвеститори (QFII) и квалифицирани вътрешни институционални инвеститори (QDII). Допълнителните инвестиционни квоти ще бъдат предмет на специално третиране, което означава, че одобрението ще отнеме по-малко време от обичайното, посочват борсите.

Председателят на Комисията за регулиране на ценните книжа на Китай (CSRC) Хюман заяви, че споразумението на Japan Exchange Group Inc. и Шанхайската фондова борса ще обогати китайските публични средства и ще предостави на инвеститорите в двете страни по-лесен достъп до капиталовите пазари. Япония се нуждае от китайски капиталов пазар за по-висока възвращаемост, докато Китай се нуждае от повече дългосрочни средства, добави Хюман.

Facebook logo
Бъдете с нас и във