Банкеръ Daily

Свят

Япония и ЕС подписаха "историческо споразумение" за свободна търговия

Япония и Европейският съюз подписаха днес "историческо споразумение" за свободна търговия, което ще позволи да бъде сформиран икономически блок с брутен вътрешен продукт (БВП), равняващ се на близо 30 процента от световния, информираха световните агенции.

Церемонията се проведе в резиденцията на японския премиер Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според подписания документ Япония отменя митата за 94 процента от стоките от ЕС, включително европейски сирена, вино и свинско месо. ЕС премахва митническите тарифи за 99 процента от стоките, внасяни от Япония, като автомобили и битова електроника.

Тези промени обаче ще станат след съответно осем и шест години след влизане в сила на договора. Очаква се споразумението да бъде ратифицирано през март догодина, когато Великобритания напусне ЕС.

Според Европейската комисия Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония е най-голямата търговска сделка, договорена някога от Съюза, и ще създаде търговска зона, покриваща 600 милиона души.

От своя страна Япония очаква, че търговското споразумение с ЕС ще допринесе за разкриването на около 290 хиляди работни места и ще премахне настоящите мита от 10% за вноса в ЕС на японски автомобили. Японските власти също така очакват Споразумението за икономическо партньорство да повиши БВП на страната с около 1%, или с 5 трлн. йени.

Самото споразумение беше плод на трудни преговори, които стартираха през 2013 година, припомня Дойче веле. Трябва обаче да се има предвид, че за да влезе в сила, то ще се нуждае от одобрението на японския и на парламентите на страните - членки на Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във