Банкеръ Daily

Свят

Япония гласува за парламент два дни след убийството на Абе

Избирателите в Япония ще гласуват днес за Камара на съветниците – горна камара на парламента. На всеки три години нейният състав се обновява наполовина. В момента там заседават 245 съветници, но от следващия шестгодишен мандат броят им ще нарасне на 248. Едно от местата сега е свободно и кандидатите се борят за 125 кресла, информира ТАСС.

За участие в надпреварата са регистрирани 545 души, една трета от които – жени. Кандидатите представляват 9 партии и 6 политически организации.

В края на кампанията, на 8 юли, по време на предизборна акция бе смъртоносно ранен бившият премиер и лидер на Либерално-демократическата партия (ЛДП) Шиндзо Абе. Политик от това равнище стана жертва на атентат за пръв път в следвоенната история на страната.

Според политолози борбата ще се развие основно между трите водещи партии в Япония. 

Десноцентристката ЛДП начело с премиера Фумио Кишида обещава по-специално да вземе мерки за възстановяване на икономиката, пострадала от пандемията, да подкрепи бизнеса и малоимотните, да укрепи положението на средната класа и да стимулира потреблението. Освен това смята да увеличи бюджета за отбрана, съответно и военния потенциал на страната.

Партията "Нова Комейто", също десноцентристка, е обявила за цел установяването на "будистка демокрация" – един вид "нов социализъм" въз основа на религиозни ценности. Тя се обявява за борба с бюрокрацията, повишена прозрачност на финансовите потоци и децентрализация на властта.

Левоцентристката Конституционно-демократическа партия е включила в програмата си въвеждане на прогресивен данък общ доход, пълен отказ от АЕЦ и преминаване към въглеродно неутрална енергетика. Тя изцяло отхвърля силовия вариант за решаване на севернокорейския ядрен проблем. Подкрепя еднополовите бракове и се коалира с леви партии като комунистическата и социалдемократическата.

Според анкета  от 4 юли на вестниците "Йомиури" и "Никей" ЛДП може да получи на изборите от 55 до 65 места в горната камара, а "Нова Комейто" – от 10 до 14. Това ще е достатъчно, за да спечелят общо над половината от 125-те кресла, за които ще се гласува днес. А Конституционно-демократическата партия ще получи според запитаните от 13 до 24 места.

Проучването показа освен това, че след изборите две трети от заседаващите в горната камара може да са привърженици на обсъждани напоследък промени в конституцията, предвиждащи засилен статут на японските сили за самоотбрана. Това е броят на съветниците, необходим за внасяне на съответния проект за поправки в основния закон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във