Банкеръ Daily

Свят

Янша представи приоритетите на словенското председателство пред ЕП

Словенският премиер Янез Янша представи  програмата на председателството в пленарната зала на Европейския парламент на 6 юли.

Новото ротационно председателство поставя като приоритет възстановяването на ЕС и засилването на неговата устойчивост на кризи.

Словенският премиер Янез Янша представи  програмата на председателството в пленарната зала на Европейския парламент на 6 юли. Преди това председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и политическите групи бяха разисквали темата с правителството на страната на 26 май. „Словенското председателство идва в критично важен момент за Европа, в който се стремим да изградим наново нашия съюз след пандемията от COVID-19”, заяви тогава Сасоли.

Словения смята да работи по следните теми през следващите месеци: Европейски здравен съюз, изпълнение на плановете за възстановяване, преход към екологосъобразна икономика, електронна сигурност и цифрова трансформация, Конференция за бъдещето на Европа, върховенство на закона и миграция. 

„Европейският съюз е изправен пред много предизвикателства – от възстановяването след кризата с коронавируса до зелената и цифровата трансформация на икономиката, запазването на европейския социален модел и въпросите на сигурността“, заявява Романа Томц (ЕНП). „Нашата голяма отговорност като страна председателка е да участваме активно по тези въпроси за бъдещето на ЕС“.

Таня Файон (С&Д) очаква „словенското председателство да се застъпи за върховенството на закона, за европейска перспектива за страните от Западните Балкани и за консенсус по мерките за икономическо и социално възстановяване в ЕС и зелен преход“. Тя се надява Словения да утвърди позицията и репутацията си като застъпник на идеята за „единен ЕС на солидарността“.

Клемен Грошел (Обнови Европа) изрази критики към някои от действията на словенското правителство, но каза, че очаква от председателството да „следва ценностите и принципите, върху които е основан ЕС“. „Желая Словения да бъде, както преди, защитник и застъпник за принципи и ценности като върховенство на закона, свобода на медиите, независимо правосъдие и съдебна власт, и страна с жив демократичен диалог с неправителствения сектор и гражданското общество“.

Словения поема председателството на Съвета за втори път в историята на ЕС, като първият беше през 2008 г. Страната ще замени Португалия, а след нея е Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във