Банкеръ Daily

Свят

Ядреният реактор на авариралата руска подводница е невредим

Сергей Шойгу

Ядрената енергийна установка на авариралия руски дълбоководен апарат, в който при пожар загинаха 14 моряци подводничари, се намира в напълно работен режим. Това е доложил руският министър на отбраната Сергей Шойгу на президента Владимир Путин, съобщи ТАСС.

"Ядрената енергийна установка на този апарат е напълно изолирана и там няма никакви хора. Освен това при действията на екипажа са изпълнени всички необходими мероприятия за защита на реактора, той е в напълно работен режим", е цитиран Шойгу на сайта на Кремъл.

Това, както подчерта министърът на отбраната, дава възможност за надежди за "възстановяване на апарата в достатъчно кратки срокове". Министърът уточни, че в този случай ремонтът е не само възможен, но и задължителен.

Шойгу е посочил също, че разпространилият се пожар в акумулаторния отсек е станал основна причина за злополуката. 

На работна среща с Шойгу президентът Путин е разпоредил  екипажът на дълбоководния апарат да бъде предложен за държавни награди.

За пръв път днес, три дни след аварията, президентът Путин разкри, че строго секретната военна подводница, поразена от смъртоносен пожар, е с ядрено задвижване, предаде Ройтерс.

Руските власти бяха критикувани, че се опитват да прикрият подробности от инцидента, станал докато моряците изследвали морското дъно край Арктика, посочва Ройтерс.

Путин разкри, че подводницата е с ядрен реактор, като попита министър Шойгу за състоянието му след смъртоносния пожар.

Шойгу увери президента, че ядреният реактор е напълно изолиран и се управлява автоматично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във