Банкеръ Daily

Свят

Ядрени електроцентрали на Луната?

Ядрени електроцентрали на Луната? Да, има такава идея и тя е напът да се реализира. Тези намерения са записани в Меморандум за сътрудничество, подписан на 20 октомври от ръководителя на НАСА Джим Брайденстин и енергийния министър на САЩ Дан Бруйет.

Създаването на енергосистема с използването на атомна енергия на Луната е необходимо, за да могат хората да се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята. Това заяви ръководителят на американското космическо ведомство. "Ние възнамеряваме да се върнем на Луната и да останем там задълго", отбеляза Брайдънстайн. Поради тази причина изграждането на атомна енергосистема ще бъде от съществено значение за усвояването на това небесно тяло.

От документа, публикуван на страницата на НАСА, става ясно, че космическата агенция ще изпрати мъж и жена на лунната повърхност – това би означавало, че за първи път хора ще стъпят на повърхността на спътника от 1972 г. насам, а в същото време първата жена ще бъде изпратена на подобна мисия.

Според подписания меморандум ще бъдат създадени три работни групи, които ще работят за изграждане на инфраструктура на повърхността на Луната, изграждането на ядрен реактор и движението в Космоса, както и за научни разработки и изграждането на системата за защита. Главната цел е да бъде изградена лунна база "Артемис". Разработките около изграждането на ядрения модул пък ще бъдат използвани и за мисията до Марс в следващите години.

Ръководителят на НАСА изтъкна и необходимостта от използването на атомната енергия за усвояването на Марс. "За да отправим хора на Червената планета, би било много ценно да разполагаме с ядрен ракетен двигател с използване на топлинна енергия или даже ядрена електрореактивна двигателна установка", добави Брайдънстайн. Той се надява, че такъв род двигатели ще са способни значително да съкратят времето за полета до Марс.

Само преди няколко дни НАСА заяви, че планира да постави 4G мрежата на Луната. По този начин ще може да осигури по-надеждна комуникация на по-голямо разстояние от настоящите радио стандарти. Подобно на Земята, 4G мрежата в крайна сметка ще бъде надстроена до 5G. Веll Lаbѕ нa Nоkіа пoлyчи 14,1 милиoнa дoлapa зa пpoeĸтa. Веll Lаbѕ щe cи пapтниpa c инжeнepнaтa ĸoмпaния зa ĸocмичecĸи пoлeти Іntuіtіvе Масhіnеѕ, зa дa изгpaди 4G-LТЕ мpeжaтa.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във