Банкеръ Weekly

Свят

И Вишеград посочи пътя на Лондон

Фицо към Мей: Заминавате си без сделка.

Очертава се излизането на Великобритания от Европейския съюз да стане по трудния начин, след като и Вишеградската четворка обяви, че няма да приеме никакви компромиси при евентуално споразумение с Лондон. Паралелно с това британският премиер Тереза Мей е подложена на все по-силен натиск у дома за извършването на "твърд Брексит".

Словакия, Унгария, Полша и Чехия ще блокират всяко споразумение между ЕС и британските власти, ако на гражданите им не бъде гарантирано правото да работят в Обединеното кралство, предупреди словашкият премиер Роберт Фицо след проведената на 16 септември в Братислава среща на върха на държавите от общността. "Вишеградската четворка ще бъде безкомпромисна. Ако не получим гаранции, че нашите граждани ще имат равни права с останалите и няма да се окажат "втора ръка", ние ще наложим вето на всяко едно споразумение... Мисля, че Великобритания има представа, че това представлява проблем за нас и че няма място за компромис по този въпрос."

Предупреждението на Фицо дойде, след като в Братислава лидерите на 27-те страни членки предупредиха, че Обединеното кралство няма да получи достъп до единния европейски пазар, ако премиерът Тереза Май не позволи свободно движение на работната сила от Европа. Заканите в този дух от най-високопоставени представители на Евросъюза не са спирали, откакто на 23 юни британците избраха да излязат от него.

Тереза Мей, която преди референдума бе сред министрите, противопоставящи се на излизането от общността, бе възприемана като по-компромисна фигура. Сега обаче тя е изправена не само пред твърдостта на европейците, но и пред набиращите сила в самото кралство евроскептици хардлайнери. На 19 септември бе даден старт на ново движение под името "Излизане означава излизане", обединяващо политици и бизнес лидери, които настояват за изтегляне от общоевропейския пазар по най-бързия начин, дори и да не бъде сключено алтернативно търговско споразумение.

"Нека бъдем ясни: по-добре без споразумение, отколкото с лошо споразумение", обяви лидерът на групата - известният застъпник за излизане от ЕС Ричард Тайс, в декларацията за учредяването й. Основен негов аргумент е, че пълното изтегляне от единния европейски пазар вместо започването на продължителни преговори ще позволи на Великобритания да се освободи от оковите на брюкселското законодателство и ще сложи край на миграцията от държавите - членки на съюза.

Въпреки изявлението си, че "Брексит означава Брексит", Тереза Мей досега изглеждаше склонна на по-голяма гъвкавост в преговорите и не изключваше възможността страната й да остане в общата икономическа зона. Мей не се поддаваше и на призивите на евроскептиците за тотално премахване на свободата на придвижване между Острова и континента, като говореше по-скоро за "контрол" над него. Но притисната между натиск отвътре и отвън, сега тя изглежда все по-готова да приеме факта, че Обединеното кралство ще напусне единния европейски пазар. Финансовият министър Филип Хамънд също бе цитиран да казва, че е готов да се откаже от желанието си да задържи Великобритания в този пазар в замяна на осигуряването на по-стриктен контрол на миграцията. При това положение изглежда, че "Брексит" наистина ще означава "Брексит" - и то докрай.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във