Банкеръ Daily

Свят

И Великобритания скочи срещу "Северен поток 2"

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън счита, че скоро Европа ще се изправи пред избор: да увеличат зависимостта си от доставките на руски въглеводороди или да подкрепят Украйна.

"Ние се надяваме, че нашите приятели ще осъзнаят, че изборът скоро ще бъде между това – да се „закачат“ ли все повече към руските въглеводороди, които идват през гигантски нови тръбопроводи, или да застанат зад Украйна и защитата на мира и стабилността, ако ми позволите да се изразя така", е казал Джонсън.

В събота министърът на външните работи на Великобритания Елизабет Трас се изказа още по-конкретно, призовавайки страните в Европа "да застанат в единен фронт в противодействието срещу строителството на газопровода "Северен поток - 2". Говорейки за газопровода, чието строителство беше завършено още през септември, тя се изказа твърдо, че засилването на зависимостта от руския природен газ заплашва да подкопае европейската сигурност.

В своето изказване британският премиер е нарекъл Русия велика страна и се е изказал срещу всички опити да я  изолират. "Когато ние говорим, че поддържаме суверенитета и цялостта на Украйна, ние правим това не, защото искаме да се противопоставяме на Русия или защото искаме по някакъв начин стратегически да изолираме или дестабилизираме тази велика страна. Никога не трябва да забравяме, че проливайки руска кръв, тази страна е дала своя принос за разгрома на нацизма", е казал Джонсън.

С кого ще си сътрудничи Лондон

"Аз вярвам, че концепцията за коалиция в областите наука, сигурност, ценности, финанси, дипломация и, преди всичко, народите, трябва да се изгражда въз основа на това, което прави Глобална Британия (концепция на британското правителство, която трябва да демонстрира новата роля на Великобритания в света след излизането й от ЕС - бел. ред.). Очевидно е, че някои страни няма да се  развият до свободна пазарна демокрация, и ние трябва ясно да си даваме сметка за това. Ние ще работим и с тях, задължени сме да имаме отношения, които трябва да са доколкото е възможно дружески и прагматични. Но в крайна сметка ние ще работим все по-тясно с тези, които споделят нашите ценности, които са наш фокус", е отбелязал Джонсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във