Банкеръ Daily

Свят

И Турция праща войници в Нагорни Карабах

Разрешение за изпращането на турски военни в Азербайджан е внесено за одобрение в турския парламент, съобщи Анадолската агенция.

Документът е подготвен от президентството на страната. Той упълномощава армията да изпрати свои сили в Азербайджан след постигането на примирие с Армения в конфликта за Нагорни Карабах.

Миналата седмица бе съобщено, че руски мироопазващи войски са разположени в опустошеният от войната анклав Нагорни Карабах, като част от споразумението за прекратяване на огъня чрез посредничеството на Русия. Реакциите в Ереван показват, че споразумението е поражение за Армения и териториални придобивки за Азербайджан.

Армения, Азербайджан и Русия заявиха тогава, че са подписали споразумение за прекратяване на военния конфликт след шестседмично кръвопролитие.

Според данни на руското министерство на отбраната основата на контингента е формирана от 15-а отделна мотострелкова бригада (миротворческа) на Централния военен окръг. Командният пункт на миротворческата операция е разположен в района на Степанакерт.

"Броят на убитите при военните действия в Нагорни Карабах е надхвърлил 4000, а на ранените - 8000", обяви президентът Владимир  Путин по време на съвещание за хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах. Той отбеляза, че броят на бежанците по различни оценки е десетки хиляди.

Азербайджанският президент Илхам Алиев обяви миналата седмица, че Турция също ще вземе участие в миротворческия процес в Нагорни Карабах. 

Междувременно в Ереван протестиращи срещу прекратяването на военните действия в Нагорни Карабах, проникнаха в сградата на арменското правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във