Банкеръ Daily

Свят

И Сенатът на САЩ одобри финансирането на правителството

Контролираният от демократите Сенат на САЩ одобри законопроект за финансиране на правителството до средата на февруари, предотвратявайки риска от парализа, след като преодоля опита на някои републиканци да отложат гласуването в знак на протест срещу задължителното ваксиниране, предадоха световните агенции.

Сенаторите гласуваха с 69 гласа "за" при 28 "против", което запазва финансирането на федералното правителство на сегашните равнища до 18 февруари и дава на президента демократ Джо Байдън достатъчно време да подпише мярката преди полунощ, когато е крайният срок за това.

Сенатът гласува часове след като Камарата на представителите одобри мярката с 221 гласа "за", при 212 "против", с подкрепата само на един републиканец. Предстои документът да бъде подписан от президента Байдън

Действието на предишната резолюция за продължаване на финансирането на правителството, подписана от Байдън на 1 октомври, изтичаше вчера.

На 30 септември в САЩ завърши финансовата година, но законодателите досега не са съгласували пълноценен бюджет за следващата финансова година. Заради това те са принудени да одобряват временни резолюции за продължаване на финансирането на правителството. За последен път в САЩ имаше т.нар. "шатдаун" (затваряне) на 22 декември 2018 г., в резултат на което държавните служители излязоха в принудителен отпуск за рекордно дълъг срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във