Банкеръ Daily

Свят

И САЩ подготвят санкции срещу Беларус

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ обмислят санкции срещу Беларус във връзка със задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич.

"Обмисляме санкции. Не искам да спекулирам, докато не са готови", изтъкна Байдън, цитиран от "Ройтерс". 

Самолетът на авиокомпания "Райънеър" се приземи извънредно в Минск в неделя, след като бе прехванат от изтребител МиГ-29 от беларуската армия във връзка с информация, че на борда на пътническия самолет има взривно устройство. След приземяването на самолета в Минск обаче беларуските власти арестуваха опозиционния журналист и основател на телеграм канала "Нехта" Роман Протасевич. 

На срещата на върха във вторник (25 май) Европейският съюз взе решение да разшири икономическите санкции срещу Беларус и да включи нови лица и организации в "черния списък" на съюза.

Лидерите забраниха достъп до въздушното пространство на общността на Беларуските авиолинии. Европейските авиокомпании също няма да летят над Беларус .

Беларус използва контрола върху въздушното си пространство, за да извърши акт на държавно отвличане, затова безопасността и сигурността на полетите през беларуското въздушно пространство не може да бъде гарантирана”, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Позицията на България

Българската позиция по международния скандал бе изказана от президента Радев, който представляваше страната ни на срещата на евролидерите. 

"Причината за прихващането на самолета от страна на Беларус е в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо", заяви президентът. 

Според него това е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите. Той подчерта, че всички лидери на ЕС категорично са осъдили действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета в Минск.

"Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт", коментира служебният външен министър Светлан Стоев

Facebook logo
Бъдете с нас и във