Банкеръ Daily

Свят

И руският патриарх нареди миряните да си останат вкъщи на Великден

Руският патриарх Кирил издаде заповед всички служби в Московска епархия за Страстната седмица и Великден да бъдат отслужвани без присъствието на миряни. По-рано папа Франциск посъветва католиците, които празнуват днес, да се молят вкъщи заради пандемията, съобщи ТАСС.

"Лекарите, които предприемат много усилия за победа над болестта, подчертаваха и подчертават, че основното средство срещу нейното разпространение, и в резултат гибелта и тежките последствия за здравето на множество хора, е социалната изолация. Заради живота и здравето на хората, Светейшият патриарх на Москва и цяла Русия Кирил с болка в сърцето призова православните християни, изпълнявайки предписанията на санитарните власти, да се въздържат от посещение на храмовете и да останат в своите жилища, извършвайки домашна молитва и да наблюдават богослуженията по телевизията", се казва в посланието на патриарх Кирил до клира на епархията.

Само пред два дни Русия регистрира 1 786 новозаразени с коронавирус за 24 часа, което е най-големият ръст за такъв период от началото на епидемията в страната. Това бе причината властите да вземат изключителни мерки. 

От началото на епидемията в страната общо близо 800 души са се възстановили, след като са били приети в болници.

Кметът на Москва, където има най-много установени случаи на заразата, обяви, че в столицата всекидневно се провеждат около 15 000 бързи тестове.  А руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко съобщи, че всички пациенти в страната с пневмония ще бъдат лекувани все едно са заразени с новия коронавирус, без да бъдат чакани резултатите от тестовете за потвърждаване на диагнозата. "Виждаме, че заболяването се разпространява бързо", а специфичните му симптоми позволяват да бъде диагностицирано и без лабораторно потвърждение, аргументира се Мурашко.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във