Банкеръ Daily

Свят

И Румъния отказа да приеме още бежанци

Румънският премиер Виктор Понта обявии, че Румъния "не може да поеме нещо, за което не е подготвена" и че тези, които сега искат румънците да бъдат солидарни в кризата с бежанците, "са същите, които ни казват, че не сме добри за Шенген".

"Румъния има координирана позиция във връзка с бежанската криза, но това не е обикновен проблем. Продължаваме да обсъждаме, но ако говорим с много гласове, толкова по-лошо. Важно е нашата страна да не изпада в ксенофобия. Румъния иска да бъде европейска - трябва да прилага някои европейски ценности. Не можем да поемем нещо, за което не сме подготвени. Нямаме тази възможност. Но позицията на Румъния не се обвързва с въпроса за Шенген. Тези, които искат от нас сега да бъдем солидарни, са същите, които ни казват, че не сме добри за Шенген. Малко е лицемерно", написа румънският премиер Виктор Понта в профила си във Фейсбук.

Европейската комисия представи миналата седмица предложение за разселване в страни членки на ЕС на 120 000 имигранти, пристигнали в Италия (15 600), Гърция (50 400) и Унгария (54 000). Според предложението Румъния следва да приеме 4 646 имигранти, от които 604 от Италия, 1951 от Гърция и 2 091 от Унгария.

Те се прибавят към вече предложените от Европейската комисия през месец май други 40 000 имигранти от Гърция и Италия. През месец май ЕК предложи Румъния да приеме 1705 имигранти, от които 682 души от Гърция и 1023 от Италия.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви миналата седмица, че с недоволство се е запознал с проекта, представен от ЕК, и че мандатът на Румъния на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще бъде да не приема задължителни квоти бежанци. Според него задължителните квоти са "изчислени по много бюрократичен начин", без консултации и няма да решат миграционния проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във