Банкеръ Daily

Свят

И Румъния обмисля да произвежда "Спутник V"

Румъния ще опита да произвежда ваксини срещу COVID-19 в института "Кантакузино" в Букурещ, пише днес в. "Ромъния либера", като цитира изявление на премиера Флорин Къцу. Румънският премиер говори пред журналисти, след като получи втората доза от ваксина срещу COVID-19. Запитан дали Румъния има намерение да купи от руската ваксина "Спутник V", премиерът отговори: "Не, Румъния ще направи нещо много по-добро. Ние ще опитаме да произвеждаме ваксината в "Кантакузино". Изразили сме готовност, изпратили сме писмо до официални европейски представители, очакваме да научим коя ваксина бихме могли да произвеждаме". Флорин Къцу обясни, че Румъния е изпратила това писмо в отговор на въпроси, отправени от Европейската комисия, и сега очаква отговор, пише БТА.

Националният комитет за координация на дейностите по ваксинация срещу COVID-19 в Румъния съобщи, че от 27 декември са поставени 825 296 дози ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" и 31 026 дози от ваксината на "Модерна", която се прилага в страната от 4 февруари. От началото на имунизацията са регистрирани 2415 странични реакции от ваксината на "Пфайзер" и осем от тази на "Модерна", съобщава комитетът, цитиран от "Ромъния либера".

Училищата отварят отново врати, пише днес в. "Адевърул". Родителите ще трябва да дадат съгласие за тестване срещу COVID-19 на децата в учебните заведения. Ще бъдат прилагани бързи антигенни тестове, ако бъде констатирано, че ученик или учител проявява симптоми, уточнява вестникът.

Специалистите смятат, че наблюдението на здравословното състояние на учениците е много важно и че децата трябва да бъдат тествани при най-малкия признак на заболяване. Наред с това учениците и учителите ще носят маски постоянно, а в самите училища са организирани специални коридори за придвижване. Началото на часовете е планирано поетапно, за да се избягва струпване на хора, а чиновете на учениците са отдалечени. Децата ще учат на разстояние един метър едно от друго. Учебните заведения ще работят съгласно сценариите "зелен", "жълт" и "червен", в зависимост от броя на заразяванията на 1000 души население. В населените места, където заразените са над 3 на 1000 души население, присъствени занятия ще имат само децата в детските градини и учениците от началния курс, а останалите ще учат онлайн.

Столицата Букурещ попада в "жълтия" сценарий, което означава, че днес се подновяват заниманията само в детските градини, началните класове и последните класове на гимназиите и лицеите, уточнява изданието.

В. "Гъндул" цитира днес мнението на заместник държавния секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат, който не изключва нарастване на случаите на заразяване след връщането към присъствени занимания в училищата. Арафат, който е ръководител на Департамента за извънредни ситуации, каза, че важното е броят на случаите на Ковид-19 да бъде "под контрол", тоест да не парализира здравната система. Според Арафат пикът на пандемията в Румъния е бил достигнат през ноември, но той предупреди "никой да не смята, че сме много добре". Раед Арафат призова хората да продължат да спазват мерките за превенция и в бъдеще, пише "Гъндул".

В. "Адевърул" съобщава, че министерството на здравеопазването подготвя глоби до 20 000 леи (8024 лв.) за лекари, които ваксинират лица извън планираната схема за имунизация.

Румънските издания пишат, че днес се очаква осмата пратка ваксини на компаниите "Пфайзер"/"Бионтех". 163 800 дози са очаквани днес на летищата в Букурещ, Клуж-Напока и Тимишоара, откъдето следва да бъдат разпределени в страната.

В. "Гъндул" разгласи обаче новината, че полетът, с който трябва да пристигнат ваксините, е бил анулиран заради лошо време в Лайпциг, Германия. Към момента не е сигурно дали осмата пратка ваксини ще пристигне днес в Румъния, както бе планирано, пише вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във