Банкеръ Daily

Свят

И Путин не е въодушевен от Грета Тунберг

Грета Тунберг не е достатъчно информирана и не разбира целостта на климатичните проблеми. Вероятно е била манипулирана, за да отправи нереалистични искания по време на речта пред ООН миналия месец. Това заяви руският президент Владимир Путин в коментар за тийнейджърката, която вдъхнови международното движение срещу климатичните промени и окуражава други деца да не ходят на училище заради ежеседмичните протести.

"Тя искрено момиче, но не споделям ентусиазма й. Плачевно е, когато някой използва в свой интерес деца и тийнейджъри. Ходете и обяснете на развиващите се държави защо трябва да продължат да живеят в бедност, а не са като Швеция“, коментира руският президент. 

По подобен начин реагира и американският президент Доналд Тръмп, който по време на форума на ООН иронизира в туит младата активистка, като написа в Туитър, че тя "изглежда много щастлива млада жена". 16-годишната шведка, станала символ на бунта на младите срещу бездействието в условията на извънредна ситуация с климата, отправи предизвикателство към световните лидери с пламенно и гневно изказване, в което през сълзи ги обвини, че са "откраднали мечтите и детството й".

"Тя изглежда много щастлива млада жена, която гледа към прекрасно и усмихнато бъдеще. Толкова е приятно да я гледаш", иронизира американският президент, който изтегли страната си от Парижкото споразумение и е прословут с неподатливостта си към проблемите на климата.

Самата Грета Тунберг реагира на думите на Путин по същия начин, по който реагира и на американския президент Доналд Тръмп.  След изявлението на Путин, тя написа в биографията си в Туитър „Мила, но зле информирана тийнейджърка“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във