Банкеръ Daily

Свят

И консерватори, и лейбъристи предизборно обещават край на икономиите

Саджид Джавид

Британският финансов министър Саджид Джавид заяви днес, че едно ново консервативно правителство би похарчило до 20 милиарда британски лири (25,7 милиарда долара) повече годишно за пътища, жп линии и други инфраструктурни проекти, а освен това би имало възможност да намали данъците, предаде Ройтерс.

Ако Борис Джонсън бъде преизбран за премиер на изборите на 12 декември, според Джавид правителството ще определи нови бюджетни правила, позволяващи му да похарчи до 3 процента от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) за инфраструктура, което е доста повече от средно 1,8 процента от БВП, насочвани към такива проекти.

В реч, в която той определи плановете си като "отговорни" на фона на по-големите обещания за разходи на опозиционна лейбъристка партия, Джавид посочи, че дългът като дял от БВП ще бъде по-нисък в края на следващия парламент, отколкото в началото му. По думите на Джавид ниските лихви за правителството означават, че е разумен момент за инвестиции. Ако лихвите се повишат рязко, правителството ще преразгледа плановете си за разходи, каза той.

Финансовият министър изтъкна, че ще има възможност за намаляване на данъците, ако правителството се придържа към новите си бюджетни правила. Ако се придържаме към тези правила, които определих днес ще можем да си позволим известно намаляване на данъците, каза Джавид пред аудитория в Манчестър.

Той говори малко преди евентуалният финансов министър на опозиционната Лейбъристка партия Джон Макдонъл да представи своя план за изразходване на 400 милиарда британски лири за 10 години за училища, жилища и болници. Изборите, насрочени от Джонсън, за да се опита да преодолее парламентарната безизходица по въпроса за Брекзит, се оформят като състезание между две партии, които имат огромно желание да сложат край на мерките за икономии, наложени след идването на власт на консерваторите през 2010 година, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във