Банкеръ Daily

Свят

И "Кока-кола" и "Пепси" се отказаха от Русия

Компаниите "Кока-кола" и "Пепси" обявиха, че спират да продават напитките си в Русия. Така те станаха поредните знакови западни компании, ограничили дейността си в региона заради нахлуването на Москва в Украйна, предадоха агенциите.

Кока Кола заяви, че бизнесът й в Русия и Украйна е допринесъл за около 1-2 процента от нетната оперативна печалба на компанията за 2021 г.

Нашите сърца са с хората, които понасят тежките последици от тези трагични събития в Украйна. Ще продължим да следим и анализираме развоя на ситуацията, посочи компанията.

"Пепси", чиято напитка е един от малкото западни продукти, достъпни в Съветския съюз преди разпадането му, уточни, че ще продължи да продава в Русия стоки от първа необходимост като мляко и детски храни.

Американският гигант в сферата на бизнеса с кафе "Старбъкс" също спира дейността си в Русия. Това включва преустановяване на вноса на всякакви продукти на компанията и временно спиране на работата на кафенетата от веригата ѝ там, които са общо около 130 в цялата страна, уточниха от "Старбъкс" и добавиха, че ще се погрижат за близо 2000 души в Русия, чието препитание зависи от компанията.

По-рано през вчерашния ден Макдоналдс също обяви, че временно затваря всичките си 847 заведения за хранене в Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във