Банкеръ Daily

Свят

И Кипър получи пари по плана за възстановяване

С първите получени средства ще бъдат финансирани мерки за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, за насърчаване на устойчиво и зелено развитие, за цифровизация на обществените услуги, за реформиране на образователната система.

Европейската комисия обяви, че ще изплати на Кипър на първия, авансов транш от 157 млн. евро по националния му план за възстановяване и устойчивост. Около 100 мерки и проекти, включени в него, вече са в процес на изпълнение или подготовка за прилагането им, съобщи правителството.

С първите получени средства ще бъдат финансирани мерки за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, за насърчаване на устойчиво и зелено развитие, за цифровизация на обществените услуги, за реформиране на образователната система, съобщи правителството в Никозия.

По плана наречен "Кипър - утре“, страната ще получи 1,2 млрд. евро европейско финансиране през следващите 5 години. Общото му финансово въздействие, заедно с генерираните от него допълнителни частни инвестиции, надхвърля 4 млрд. евро.

Според правителството успешното изпълнение на националния план ще добави 7% ръст към брутния вътрешен продукт и ще създаде над 11 000 нови работни места.

Португалия получи 2.2 млрд. евро, Белгия – 770 млн. евро, а Люксембург – 12.1 млн. евро. Цялото безвъзмездно финансиране от инструмента "Следващо поколение ЕС" за Португалия е 13.9 млрд. евро и заеми за 2.7 млрд. евро. За Белгия пълното субсидиране е 5.9 млрд. евро, кредити не са предвидени, а за Люксембург предвидените средства са 93.4 млн. евро.

В началото на август първите си авансови плащания по европейския  план за възстановяване и устойчивост получиха Португалия, Белгия и Люксембург. След тях  Испания получи първия транш от 9 млрд. евро от възстановителния фонд. Властите в Мадрид ще получат общо 69,6 млрд. евро от фонда през идните години, изцяло състоящи се от безвъзмездни средства.  Гърция и Италия също получиха първите си плащания.И  Франция си осигури първия паричен транш в размер на 5,1 милиарда евро от фонда на ЕС на стойност 800 млрд. евро. 

Само България и Нидерландия още не са внесли своите планове. Предвидените за България безвъзмездни средства са близо 12.6 млрд. лева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във