Банкеръ Daily

Свят

И Кипър издиша от огромни мигрански потоци

Географското местоположение на Кипър го прави транзитна точка по пътя на мигранти и бежанци, бягащи от размирни зони в търсене на по-добър живот на Запад.

Не само Полша, Литва и Латвия се борят с огромни мигрански потоци. Кипър също предупреди, че огромен брой нелегални мигранти достигат острова. Официални данни показват, че от януари до октомври тази година в южната част на острова нелегално са влезли 10 868 души. Търсещите убежище лица в Република Кипър съответстват на 4 на сто от населението й, а притокът на мигранти променя демографския облик на острова.

Лодка с нелегални мигранти се появи изненадващо миналата седмица на малко пристанище в южната част на Кипър, остана едно денонощие и след това се изплъзна от кипърските власти, като потегли към Италия. Инцидентът предизвика суматоха в Кипър и разследване на действията на полицейските служители, които е трябвало да охраняват плавателния съд. Повдигнат беше и въпросът дали отвързването на корабните въжета е "проспано" умишлено с цел Никозия да се отърве от нежеланите мигранти.

Появата на лодката, тръгнала от близкото ливанско крайбрежие, съвпадна с набрала скорост дискусия относно засиления миграционен натиск към красивия средиземноморски остров, който от десетилетия е разделен на етнически принцип - в южната част живее гръцка общност, а в северната - турска.

Географското местоположение на Кипър го прави транзитна точка по пътя на мигранти и бежанци, бягащи от размирни зони в търсене на по-добър живот на Запад. Близостта на острова до Турция, която в последните години стана дом за милиони бежанци, създава предпоставки за използването му от трафиканти.

Кипър обмисля да предприеме мерки, с които да ограничи възможността лица, влезли нелегално от Турция, да имат право на получаване на убежище. Никозия смята да следва зададения от Гърция тон, че животът на мигрантите в Турция не е изложен на опасност. Следователно те нямат право на убежище и Анкара трябва да ги приеме обратно - нещо, което турските власти отказват да правят от началото на пандемията през март 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във