Банкеръ Daily

Свят

И Юнкер се обърка: Македония ще получи 17 млн. евро, а не 700 млрд. евро

Македония ще получи 17 млн. евро за справяне с миграционния натиск, а не 700 млрд. евро, както вчера обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това пояснение направи говорителката на Юнкер Мина Андреева. По думите й става въпрос за езикова грешка.

Андреева обясни още, че македонското правителство ще 17 млн. евро, като се предполага, че ще раздели сумата със сръбската страна.

"Юнкер заяви, че ЕК ще мобилизира повече средства, за да се стабилизират нашите непосредствени съседи. До 1 млрд. евро ще получи Турция, а 17 млн. евро – Сърбия и Македония. Потвърждавам, че това е правилната сума", подчерта говорителката на председателя на Еврокомисията.

Тя поясни още, че във всички официални документи е записана сумата 17 млн. евро.

След снощната среща на европейските лидери в Брюксел се появиха противоречиви информации, свързани с настаняването на бежанците на територията на ЕС.

Така например от думите на германския канцлер Ангела Меркел стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е предложил на наша територия да бъде разположен регистрационен център за бежанци - т.нар. "горещи точки", където ще се разглеждат документите на мигрантите. "България е благосклонна на нейна територия да бъде изградена гореща точка", буквално са думите на Меркел.

Премиерът обаче отрече да е отправил такова предложение и поясни, че е поискал България да бъде разглеждана като гореща точка и външна граница на ЕС, защото тя вече е такава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във