Банкеръ Daily

Свят

И японският премиер ще се срещне с Ким Чен-ун

 Японският премиер Шиндзо Абе призова севернокорейския лидер Ким Чен-ун да преодолеят заедно взаимното недоверие и потвърди, че е в ход подготовка за среща на върха.  В телевизионно интервю Абе обясни, че "по различни канали" правителството му е влязло във връзка със севернокорейската страна за организиране на среща с Ким,  съобщи АФП.

Историческата среща с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур във вторник Ким е изразил готовност да се срещне с японския премиер. "По време на срещата Ким казал на Тръмп: "Мога да се срещна с премиера Шиндзо Абе. Япония, която остана настрана от трескавата дипломатическа дейност в последните месеци, иска да обсъди с Пхенян темата за японските граждани, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години на миналия век за подготвянето на шпиони - приоритетен за Токио въпрос.

"Искам да направя крачка напред и да реша проблема веднага щом всеки от нас преодолее взаимното недоверие", заяви Абе и подчерта, че се чувства силно отговорен за уреждане на въпроса.

Президентът на Русия Владимир Путин определи в четвъртък срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун като крачка към мира. Според Путин това е първа крачка към постигането на пълен мир на Корейския полуостров. Самият той планира да се срещне с Ким по-късно през годината.

Лидерът на Северна Корея може да пристигне в Русия през септември, за да присъства на Световния икономически форум във Владивосток. Путин отбеляза, че двамата могат да се срещнат и на отделно организирана среща.

Според руския президент възможността за голям военен конфликт вече е отстранена.

    

Facebook logo
Бъдете с нас и във