Банкеръ Daily

Свят

И ХДС/ХСС подкрепи Щайнмайер за втори президентски мандат

Германският партиен блок Христиан-демократически и Христиан-социален съюз (ХДС/ХСС) ще подкрепи кандидатурата на Франк-Валтер Щайнмайер при гласуването на втория му президентски мандат. Това съобщава агенция DPA. ХДС/ХСС има втората по големина фракция в парламента. По този начин, гласуването, което е насрочено за 13 февруари, ще бъде една формалност.

По-рано кандидатурата на Щайнмайер беше подкрепена от имащата мнозинство в Бундестага Социал-демократическа партия на Германия (СДПГ), а също така и другите две партии в управляващата коалиция - Свободната демократическа партия (СвДП) и "зелените".

Президентът на Германия се избира от специалния конституционен орган - Федералното събрание. В него участват депутатите от Бундестага, долната камара на националния парламент, както и депутати от регионалните парламенти на 16-те провинции, чийто брой се определя пропорционално в зависимост от населението им.

65-годишният социалдемократ Щайнмайер пое поста на 19 март 2017 година като наследи Йоахим Гаук. Той обяви, че ще се кандидатира за втори президентски мандат през месец май миналата година.

Пълномощия на президента

Федералният президент (Bundespräsident) е държавният глава на Федерална Република Германия. Функциите му са определени от Конституцията на страната. Властта, с която разполага той в германската политическата система, е силно ограничена от основния закон. Институцията федерален президент разполага най-вече с представителни функции, за което тя се нарича още pouvoir neutre (в превод: неутрална власт).

Външната и вътрешната политика се водят от правителството на Германия начело с канцлера. Президентът представлява държавата на международната арена, сключва от името на Германия договори с други страни, има и правото на помилвания.

Той участва в сформирането на правителството, предлагайки на Бундестага кандидатурата на федералния канцлер - след консултации с ръководствата на партийните групи той издига кандидатурата от най-голямата фракция. По предложение на канцлера назначава и освобождава министрите. В изключителни случаи има право предсрочно да разпуска парламента и да насрочва нови избори.

Държавният глава на Германия подписва законите след като бъдат приети от Бундестага и одобрява Бундесрата (камарата на представителите на федералните провинции). Президентът контролира съответствието на законите с конституцията и може да откаже да ги подпише, като ги връща за доработване.

Федералният президент се избира за период от 5 години. Преизбиране на встъпил в длъжността президент е възможно само веднъж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във