Банкеръ Daily

Свят

И Гуайдо не изключва военна намеса на САЩ във Венецуела

Лидерът на опозицията във Венецуела и председател на парламента Хосе Гуайдо не изключва възможността за американска военна намеса в страна, която да принуди президентът Николас Мадуро да предаде властта.

"Ще направим всичко, което е необходимо, всичко, което ние трябва да направим, за да спасим човешки животи, за да престанат децата да измират", заяви Гуайдо в интервю за "Франс прес". Той бе запитан дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция.

Хосе Гуайдо отбелязва също така, че всеки изминал ден във Венецуела "се брои в човешки животи". 

На 3 февруари  в интервю за CBS американският президент Доналд Тръпм обяви, че е възможно да изпрати армията във Венецуела. "Военната намеса със сигурност е опция", коментира Тръмп.

Опозиционният лидер Гуайдо се обяви за временен президент на държавата миналия месец и спечели подкрепа от САЩ и около 40 други държави, сред които 20 членки на Европейския съюз. 

"Ще направим всичко, което ще коства на обществото възможно най-малко, и което би довело до управляемост и стабилност, за да се справим с кризата", заявява още той. 

Опонентът му Николас Мадуро блокира доставките на хуманитарна помощ за страната. Според Мадуро кризата е "изфабрикувана от Вашингтон", за да оправдае военна интервенция от тяхна страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във