Банкеръ Daily

Свят

И Германия застана зад идеята за ваксинационни сертификати

Михаел Рот

Германският държавен министър за Европа Михаел Рот заяви днес, че Европейският съюз трябва да преразгледа идеята да предостави на хората, ваксинирани срещу Covid-19, повече свобода за пътуване и да преразгледа идеята за ваксинационни сертификати (т.нар. ваксинационни паспорти), съобщава Ройтерс.

Рот добави, че сега има причина да се вярва, че хората, са инжектирани срещу Covid-19, представляват по-малък риск за другите по отношение на предаването на коронавируса, предаде БНР.

По време на министерска среща на ЕС, състояла се през януари, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович намекна за възможността за въвеждане на "електронни сертификати за ваксинация", докато самият Михаел Рот отбеляза по това време, че е жизненоважно да се определи дали ваксинираните хора все още могат да предават инфекциозната зараза на другите.

Германският министър за Европа също така защити последните гранични рестрикции, необходими за ограничаване на разпространението на по-заразни варианти на коронавируса, което е пореден сигнал, че ЕС е изправен пред нова вълна от разединени ограничения за пътуване.

"Тези мерки очевидно натоварват огромно граничните региони, пътуващите и транспорта на стоки и единния пазар, но защитата на нашите граждани е от първостепенно значение", заяви Михаел Рот преди разговорите с колегите си от ЕС по-късно днес.

Той посочи обаче, че Германия се опитва да предотврати ограничения на границата си с Франция, подобни на съществуващите на чешката и австрийската граници.

Германия е в тесен контакт с френските власти, за да осигури координация на граничните ограничения, каза Рот и добави, че Германия досега не е отчела разпространение на новите варианти на коронавируса от хора, идващи Франция, за разлика от такива случаи, свързани с Чехия.

Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис е призовал евролидерите по-бързо да прегърнат идеята за сертификати за ваксинация, които ще позволят масовите пътувания да бъдат възобновени, пише днес „Файненшъл таймс“. Атина се стреми да възстанови туристическата индустрия, която тежко пострада от коронавирусната пандемия.

„Гледайки към реакцията на някои страни на предложенията за ваксинационен сертификат, имам чувството, че има голямо късогледство. Трябва да направим повече, за да се подготвим“, коментира Теохарис пред вестника.

Въвеждането на ваксинационни паспорти може да позволи пътувания за отдих и по работа между страни след имунизация ще бъде обсъдено на среща на върха на ЕС, която започва в четвъртък.

Някои страни членки, оглавени от Гърция, обмислят идеята, но блокът е разделен и дипломати виждат ранното приемане на предложената система за малко вероятно заради опасенията, че ще бъде създадена система от „граждани на две скорости“ в сферата на правата на пътуващите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във