Банкеръ Daily

Свят

И Германия поиска "Северен поток 2" да не се обвързва с Навални

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер предупреди, че действията на Москва срещу руския дисидент Алексей Навални не трябва да се обвързват със спорния проект за газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия, който в момента се строи, предаде БТА.

В коментари, публикувани от в. „Билд ам зонтаг“, Алтмайер призова строежа на почти завършения газопровод да бъде продължен.

„Бизнес отношенията и бизнес проектите, съществували в продължение на десетилетия са едно, а сериозните нарушения на човешките права и нашата реакция на тях е друго“, посочи той.

Изказването му отразява изявлението на канцлера Ангела Меркел, която заяви в петък, че не иска двете теми да се смесват.

Ден по-късно Австрия приветства подкрепата на Берлин за изграждането на газопровода "Северен поток 2" и призова да се спрат опитите за обвързване на проекта със ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални.

"Приветствам факта, че германското правителство продължава да подкрепя "Северен поток 2", отбеляза Курц и добави, че това е европейски проект, който обслужва интересите на Европа.

"Не мисля, че отговорът на действия срещу Навални трябва да бъде свързан с изграждането на "Северен поток 2. Тези, които вярват, че новият газопровод е само в интерес на Русия, грешат", подчерта австрийският канцлер.

Курц посочи, че Австрия, Германия и други европейски страни ще се спечелят от проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във