Банкеръ Daily

Свят

И френската кандидат-еврокомисарка не получи одобрението на Европарламента

Силви Гулар

Френският кандидат за еврокомисар Силви Гулар не успя да получи одобрението на Европейския парламент. Тя ще трябва да отговаря на допълнителни въпроси и по всяка вероятност ще бъде изслушана отново, предаде NOVA.

Евродепутатите не останаха доволни от нейните отговори по разследвания, които се водят срещу нея във Франция. Ако френската кандидатура отпадне, тя ще е третата отхвърлена в предложения от Урсула фон дер Лайен кабинет след румънската и унгарската. Това би било силен удар по новоизбраната президенка на ЕК, както и за Еманюел Макрон. Евродепутатите явно не са преглътнали факта, че именно френският президент провали схемата им на водещите кандидати за шеф на Комисията.

Макрон избра Гулар за министър на въоръжените сили в своето правителство, след като стана президент през 2017 г. Тя обаче заемаше поста едва един месец и се оттегли, след като беше започнато разследване за начина, по който нейната партия Демократично движение е наемала парламентарни сътрудници в Европейския парламент.

Разследването продължава, но главният му фокус не е върху Гулар. Срещу нея не се води официално разследване. Тя отрича да е извършила нещо нередно.

На изслушването си в Европарламента Гулар заяви, че не е извършила нарушения по времето, когато самата тя е била евродепутат.

На въпроси за скандал с фиктивни назначения в Европейския парламент и работата си като съветник в американски мозъчен тръст за 10 000 евро на месец в периода 2013-2016 г., докато е била европейски депутат, тя заяви, че е декларирала всичките си доходи и че не са й били повдигани обвинения от френската прокуратура.

"Чиста съм", каза Гулар и заяви, че е била разпитана от следователи на ЕС, които са преценили, че няма проблем тя да се яви на изслушването.

Кандидатът на Белгия за европейски комисар за правосъдието Дидие Рейндерс отхвърли твърденията, че е замесен в корупция, и заяви, че няма да оттегли кандидатурата си, тъй като не са му били предявени обвинения.

Рейндерс заяви, че отправените му от бивш белгийски разузнавач обвинения в пране на пари са злонамерени и целят да опетнят репутацията му.

Става дума за обвинения, че Рейндерс е взел подкупи по бизнес сделки с Демократична република Конго, Казахстан и Либия. В петък брюкселски прокурор прекрати разследването поради липса на доказателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във