Банкеръ Daily

Свят

И двата самолета на Хайко Маас се повредиха на път за Ню Йорк

Техниците от германските военновъздушни сили, обслужвали полета на външния министър Хайко Маас до Ню Йорк, отстраниха повреди на два правителствени самолета, открити в едно денонощие. Това съобщи пресслужбата на ВВС, цитирана от ТАСС.

Преди излитането от Берлин вчера се повредила вентилационна клапа на крилото на правителствения "Еърбъс" А321. Маас отпътува с друг самолет, като полетът му закъсня с половин час. А при дозареждане с гориво в Рейкявик се наложило да бъде поправена системата на резервния самолет, използвана за целта, което доведе до ново закъснение.

В Ню Йорк Маас ще участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН за защита на цивилните при въоръжени конфликти. След това германският външен министър ще отпътува за Канада, за да продължи заедно с канадската си колега Кристия Фрийланд работата по своя проект "Съюз за мултилатерализъм".

Не за пръв път по време на задгранични визити Маас се сблъсква с проблеми със самолетите. Ето някои от случаите:

През февруари Маас трябваше да направи принудителен престой в столицата на Мали, Бамако, и да чака 20 часа, докато пристигне резервен самолет.

През май германският външен министър пристигна със 70 минути закъснение на първото си посещение в България заради неизправност на самолета.

През юни самолетът му имаше проблем с една от гумите си при кацане в Ню Йорк и той пропусна началото на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във