Банкеръ Daily

Свят

И днес в Китай няма нито един заразен

Втори пореден ден няма нови заразени от коронавирус в Китай.

Здравните власти съобщават, че са регистрирани 39 нови случая, но всички при хора, пристигнали от други държави. Растежът на броя на смъртните случаи се е забавил драстично – за последните 24 часа има само трима починали. Така общият брой на жертвите в страната достигна 3248.

Международни експерти отбелязват, че резкият спад на заразените е заради твърдите мерки за блокада, дори на цели провинции.

След избухването на епидемията от COVID-19 редица политици и медии в САЩ многократно отправяха обвинения към Китай, че крие информация за болестта и така е в основата на глобалното ѝ разпространение и нанасяне на големи щети на други държави, съобщи Радио Китай.

Фактите обаче говорят съвсем друго. Още от самото начало на епидемията Китай зае отговорна позиция, предоставяйки цялата налична информация на Световната здравна организация (СЗО) и си сътрудничи активно с други държави в риск за овладяване на болестта. Благодарение на огромните усилия на властите, здравните специалисти и обикновените граждани, за малко повече от месец тенденцията в разпространението на епидемията в Китай бе овладяна.

Представителят на СЗО в Китай Гауден Галеа заяви, той е бил свидетел на предприетите от Китай действия, включително установяването на вируса, споделяне на неговия геном с организацията, поставянето под карантина на град Ухан, създаване на съвместния механизъм за превенция и контрол и други ключови за овладяването на болестта мерки. Той заяви, град Ухан е платил огромна цена, печелейки ценно време за предотвратяване разпространяването на вируса в световен мащаб.

В същото време американски политици отправят обвинения към Китай, че ситуацията с разпространението на болестта в страната им непрекъснато се влошава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във