Банкеръ Daily

Свят

И Австрия е против влизането на България в Шенген

Австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, които са членки на ЕС, предаде ДПА, цитирайки вестник "Курир".

Тази седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предложи трите страни да бъдат включени в европейското безвизово Шенгенско пространство, в което няма гранични проверки.

„Сега, когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласува разширяване" (на Шенгенското пространство), заяви пред вестник "Курир" австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който е от консервативната Австрийска народна партия.

В момента Австрия се сблъсква с увеличен брой пристигащи бежанци, които са преминали през други държави от ЕС по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната. По данни на вътрешното министерство от началото на годината до австрийската граница са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС.

Гласуването за присъединяването на трите държави към Шенгенското пространство е насрочено за 8 декември. Решението трябва да бъде взето с единодушие.

В Шенгенското пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

Преди дни се разбра, че Швеция вероятно ще се присъедини към Нидерландия и също ще блокира България, Румъния и Хърватия при опитите им да се присъединят към Шенгенското пространство. Това става ясно от изказване както на политическата опозиция в страната, така и на един от коалиционните партньори, изразили позицията си пред шведския всекидневник Dagens Nyheter.

Правителството на малцинството в скандинавската страна няма пълна подкрепа в парламента и е напът да запише първото си „поражение“ в Законодателния орган, тъй като и социалдемократите, и демократите са против предложението за разширяване на Шенген. Правителството няма подкрепа в парламента за позицията си“, съобщава социалдемократът Ардалан Шекараби. На заседанието на комисията по правосъдие миналия четвъртък правителството, начело с новия премиер Улф Кристерсон, представи предложение, с което Швеция подкрепя разширяването на зоната за свободно движение.

Според предложението Швеция трябва да каже „да“ на приемането на Румъния, България и Хърватия в рамките на сътрудничеството.

„Ние вярваме, че когато става въпрос за разширяване на Шенгенското пространство, трябва да започнем от нашите нужди да контролираме влизането и излизането и да сме сигурни, че разполагаме с всички инструменти, от които се нуждаем в борбата с престъпността“, каза Ардалан Шекараби, който е и говорител на правна политика.

"Това не е маловажен проблем. На практика това би означавало премахване на контрола при влизане и излизане“, добави той.

Шекараби е изненадан, че правителството е готово да подкрепи разширяването, без предварително да го е обсъдило заедно с политическата опозиция. "Не смятаме, че това е в интерес на вътрешната сигурност на Швеция“, казва той, цитиран от economic.bg.

Въпросът за разширяване на Шенгенското пространство се насърчава от сегашното председателство на ЕС – това на Чехия – което иска страните от ЕС да вземат решение през декември. От групата на шведските демократи също изразяват критики към „широко разпространената корупция и липсата на действия срещу организираната престъпност“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във