Банкеръ Daily

Свят

Хърватия ще обяви състояние на природно бедствие в две области на страната

Разрушени сгради в град Петриня, Хърватия след силното земетресение на 29 декември

Хърватският премиер Андрей Пленкович съобщи, че правителството ще обяви състояние на природно бедствие в две жупании (области на страната), пострадали от разрушителното земетресение миналата седмица, което нанесе огромни щети.

"Ще обявим днес природно бедствие в Сисачко-Мославската и Загребската жупания, защото вече получихме информация за размера на щетите и последиците върху нормалния живот. Това ще помогне на гражданите", каза премиерът преди днешното заседание на правителството.

Пленкович съобщи, че при серията земни трусове в тези две области са ранени 24 души, от които 18 са хоспитализирани, включително 4 пожарникари. Болницата в Петриня, която е пострадала при труса, е частично безопасна за употреба, а болницата в Сисак може да приеме още около 50 пациенти.

Правителството ще сформира специален кризисен щаб, оглавяван от министъра по въпросите на ветераните Томо Медвед, който ще включва представители на всички министерства, каза още Пленкович.

На 29 декември земетресение с магнитуд 6,2 причини големи разрушения в градовете Сисак, Петриня и Глина, както и в околните села, и отне живота на 7 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във