Банкеръ Daily

Свят

Хърватия се отказва от израелски F-16 заради възражения на САЩ

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители Еф-16 заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, съобщи БТА.

"Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите Еф-16", каза министърът след разговори с израелска делегация.

Загреб беше договорила миналия март да купи от Израел 12 стари Еф-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство. Според хърватски представители САЩ се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие, да бъдат отстранени. Транзакцията беше за 500 милиона долара (435 милиона евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам.

Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители Грипен, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във