Банкеръ Daily

Свят

Хърватия очаква влизане в еврозоната и Шенген до 2024 г.

Андрей Пленкович

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви в публикувано днес интервю за сайта Политико, че очаква Хърватия да се присъедини към еврозоната и Шенгенското пространство до втората половина на 2024 г., предаде агенция Хина.

"Идеята е и двете, присъединяването към Шенген и към еврозоната, да станат в мандата на сегашното правителство, тоест до втората половина на 2024 г.", каза Пленкович.

Европейската комисия заяви през 2019 г., че Хърватия е изпълнила всички технически изисквания за влизане в Шенгенската зона и това сега трябва да бъде потвърдено от страните членки на зоната.

В средата на 2020 г. Хърватия беше допусната до Европейския валутен механизъм (European Exchange Rate Mechanism, ERM II), важна стъпка към членството в еврозоната.

Пленкович каза, че заради кризата с коронавируса може да се очаква членките на еврозоната да не спазват собствените си правила за фискална дисциплина, докато онези, които са на път да се присъединят към зоната, не могат да разчитат на "толкова лесни трикове за самопомощ". Той изрази съжаление, че Хърватия е "отстъпила от консолидацията и стабилните публични финанси", за да ограничи икономическите щети от кризата.

Хърватският премиер каза, че правителството ще преследва две цели - първо, използване на фонда за възстановяване, бюджета на ЕС и частни инвестиции за връщане към икономически растеж, и второ, връщане към рамката от 2017-2019 г., когато правителството е постигнало излишък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във