Банкеръ Daily

Свят

Хърватия очаква да се присъедини в Шенген до 2020 г.

Хърватия очаква да изпълни техническите критерии за влизане в Шенгенската зона до края на годината и се надява да се присъедини към държавите в състава ѝ до 2020 г. Това съобщава високопоставен представител на вътрешното министерство в Загреб, сочи телевизия Блумбърг.

Хърватия е една от шестте страни членки на Европейския съюз, която не е част от зоната за свободно движение, в която влизат общо 22 държави, всички от които са членки на ЕС, с изключение на Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн. „Нашата цел е да изпълним техническите критерии до края на тази година. Европейската комисия след това трябва да направи оценка дали сме готови да се присъединим, което се надяваме, че ще стане преди следващите избори за Европейски парламент следващия май“, заяви държавният секретар на вътрешното министерство Терезия Грас в интервю за Ройтерс.

По думите ѝ членството в Шенгенската зона ще спомогне за подобряването на сигурността на страната, както и на ЕС. Свободното движение на хора също така ще и от полза за икономиката, особено за туризма, който допринася за 20% от хърватския брутен вътрешен продукт. „Контролът върху външните граници на ЕС е най-изискващия аспект от нашата подготовка. Ние вече изцяло оборудвахме нашата граница със Сърбия и сега правим това на границата си с Босна“, заяви Грас.

Хърватия е една о многото държави по пътя на миграционните вълни към Западна и Северна Европа. Към края на септември броят на нелегални мигранти в страната е нараснал с над 30% от 4800 души миналата година, съобщиха от полицията този месец. Основна част от тях идват от Афганистан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във