Банкеръ Daily

Свят

Хърватия настоява за допълнителен доклад за напредъка на Македония и Албания

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович представи приоритетите на хърватското председателство пред Европейския парламент и председателя на Комисията Урсула фон дер Лейен, предаде репортер на "Банкеръ".

Под мотото "Силна Европа в свят на предизвикателства" хърватското председателство възнамерява да даде подходящи отговори на опасенията на европейските граждани, изтъкна Пленкович в речта си. Целта на представителството на славянската държава е да бъде затвърдена позицията на ЕС като "Европа, която се развива, която свързва и което защитава".

Работата на Хърватия ще бъде съсредоточена върху споразумение за новата многогодишна финансова рамка, напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз, организиране на срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май и подготовка на конференцията за бъдещето на Европа, каза Пленкович в Страсбург.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лейен подчерта, че за да продължи напред ЕС, е важно да има нов бюджет, който да е балансиран и справедлив, но и модерен.

Депутатите подкрепиха плановете на хърватското председателство, като някои от тях изразиха опасения за третирането на мигрантите на хърватско-босненската граница. "Що се отнася до миграцията, очакваме новите инициативи на пакета от Дъблин. Най-накрая трябва да създадем баланс между отговорност и солидарност. ЕС и Обединеното кралство трябва да покажат зрялост през следващите няколко месеца и да договорят ключови области за бъдещи отношения до края на 2020 г.", каза хърватският премиер", посочи хърватският премиер.

Той заяви, че очаква представяне на предложение за някои изменения в методологията на процеса на преговори и допълнителен доклад за напредъка на Македония и Албания. Също така отчете, че това ще доведе до политическо решение и ще възстанови доверието на двете страни преди срещата на върха на ЕС в Загреб.

Великобритания трябва да гарантира статута на европейските граждани, които не са успели да подадат документи за оставането си в страната. Това заяви главният преговарящ за Брексит Мишел Барние по време на дебатите в Страсбург, където депутатите обсъждат резолюция за контрол върху спазването на правата на европейските граждани след 31 януари.

Проектът на резолюцията, която предстои да бъде гласувана в сряда, подчертава, че споразумението за оттегляне съдържа справедливи и балансирани разпоредби, които защитават правата на гражданите по време и след преходния период. Евродепутатите са на мнение, че цялостното прилагане на разпоредбите на Споразумението ще има ключово значение, за да бъдат защитени засегнатите лица, техните семейства и социалноосигурителните им права в бъдеще.

За да влезе в сила споразумението за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство, то трябва да бъде одобрено от Европейския парламент с обикновено мнозинство от подадените гласове (член 50 от Договора на Европейския съюз). Парламентът ще гласува споразумението за оттегляне след завършването на процеса на ратификация в Обединеното кралство.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във