Банкеръ Daily

Свят

Хърватия иска Спутник V, но след одобрение от ЕС

Андрей Пленкович

Хърватският премиер Андрей Пленкович потвърди, че правителството е водило първоначални разговори с руската страна за доставка на ваксината против коронавирус Спутник V, но уточни, че това ще стане след като Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината, предаде агенция Хина.

Премиерът направи оценката, че в медиите има много "какафония" във връзка с руската ваксина и подчерта, че през последните месеци хърватското правителство е работило за това да осигури достатъчни количества за цялото население, което е и негова отговорност.

"Хърватия е член на ЕС, процедурата за защита на здравето на нашите граждани е засилена допълнително с това, че всички лекарства и ваксини, които идват на нашия пазар, преминават през филтрите и контрола на Европейската агенция по лекарствата, а в този процес участва и хърватската Агенция за лекарства и медицински продукти", каза премиерът.

Хърватия сега е в положение не по своя вина да достига по-бавно до ваксини на равнище ЕС и правителството иска да види какви други възможности има за евентуална доставка на ваксина, която, като Спутник V, може да бъде достъпна, добави той.

Правителството желае да бъде отговорно за всички аспекти, особено когато става въпрос за здравето и сигурността на гражданите, заяви Пленкович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във