Банкеръ Daily

Свят

Хърватия и Босна и Херцеговина ще намаляват заплатите в държавния сектор

За разлика от Сърбия, където е планирано извънредно увеличение с 10 процента на заплатите в здравната система, в Хърватия и Босна и Херцеговина се говори за намаляване на заплатите в държавния сектор с 10 до 15 процента, предаде Танюг.

След появяването на коронавируса страните от Западните Балкани обмислят различни мерки за спасяване на икономиката от пагубното влияние на епидемията, сред които и евентуална корекция на заплатите.

Хърватският министър на икономиката Дарко Хорват заяви по-рано, че ако другите методи не помогнат по време на кризата, предизвикана от коронавируса, заплатите в държавния сектор ще трябва да се намалят. 

В Босна и Херцеговина премиерът на Мюсюлманско-хърватската федерация Фадил Новалич вчера каза, че според него в условия на криза трябва да се намалят всички заплати.

"Разбира се, че смятам, че трябва да се намалят всички заплати. Ако трябва, да се започне от най-високите постове, нямам проблем с това. Някои решения трябва да се вземат от парламента, някои от правителството, но заплатите трябва да се намалят - започвайки от мен", каза Новалич.

В Хърватия досега са регистрирани 361 случая на заразени с коронавирус, шестима от които са на респиратор, един смъртен случай и петима излекувани.

В Босна и Херцеговина заразените са 150, има един смъртен случай и двама излекувани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във