Банкеръ Daily

Свят

Хунтата в Мианма ще съди президентката Аун Сан Су Чжи за корупция

Аун Сан Су Чжи

Хунтата, управляваща в Мианма, ще съди през октомври за корупция бившата ръководителка на страната Аун Сан Су Чжи. Това заяви днес нейният адвокат, който вече защитава своята клиентка по други дела, заплашващи я с десетки години затвор, предаде Франс прес.

Аун Сан Су Чжи е под домашен арест, откакто военните я свалиха с държавен преврат през февруари, което предизвика масови протести, жестоко потушавани от властта.

Седемдесет и шест годишната нобелова лауреатка е подсъдима по дело за нарушаване на санитарните мерки, свързани с КОВИД-19, за нелегален внос на портативни радиостанции и за бунт.

Нов процес срещу нея с четири обвинения в корупция ще започне на 1 октомври в столицата Найпидау, посочи днес адвокатът й Кхин Маун Зау. По всяко от тях са предвидени наказания до 15 години затвор.

Текущите процеси бяха спрени за два месеца поради епидемичен пик и подновени едва тази седмица; обвиняемата не присъства на първото заседание по здравословни причини.

Хунтата я обвинява също така, че е приемала подкупи и е нарушила закон за държавната тайна, останал от колониалната епоха, но още не е насрочено заседание по това дело.

Откакто са поели властта, генералите сурово репресират опозицията в Мианма - близо 1100 цивилни са убити, около 6500 са хвърлени в затвора, а местни правозащитници съобщават за изтезания, изнасилвания и извънсъдебни екзекуции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във