Банкеръ Daily

Свят

ХСС сформира коалиция със "Свободни избиратели"

Германският Християнсоциален съюз (ХСС) днес се съгласи да сформира коалиция с партия "Свободни избиратели", по-малко от три седмици след като загуби абсолютното си мнозинство на изборите в провинция Бавария, предадоха  ДПА и БТА.

"Успяхме", каза късно днес лидерът на ХСС Маркус Зьодер, който е и вътрешен министър на ФРГ.

"Постигнахме пробив", каза Хуберт Айвангер, председател на "Свободни избиратели".
Зьодер и Айвангер не разкриха подробности от договореното споразумение и за бъдещите назначения в правителството на провинцията.

В неделя изпълнителните органи на двете партии трябва да бъдат информирани за споразумението и да одобрят коалицията. Това ще позволи в понеделник споразумението да бъде подписано, а във вторник Зьодер да бъде преизбран за премиер на Бавария от регионалния парламент, Ландтага.

Политическата карта на Бавария се преобърна след изборите в провинцията на 14 октомври. Подкрепата за ХСС, сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, се срина с повече от 10 процента до 37,2 на сто. Това принуди ХСС да търси коалиционен партньор, за да управлява.

"Свободни избиратели" имат многообразни политически позиции, някои консервативни, но други са в съзвучие със становища на зелените и социалдемократите. Те се класираха трети на изборите с 11,6 процента, изпреварени и от Зелените, които събраха 17,5 на сто, припомня ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във