Банкеръ Daily

Свят

Христофор Колумб отплава към Новия свят с корабите "Санта Мария", "Пинта" и "Ниня"

На 3 август 1492 г. Христофор Колумб отплава от пристанището Палос в Испания на първата си експедиция с корабите "Санта Мария", "Пинта" и "Ниня".
Христофор Колумб (итал. Cristoforo Colombo, англ. Christopher Columbus) - изследовател и търговец, прекосил Атлантическия океан и достигнал Америка на 12 октомври 1492 г. под флага на Кастилия. Той вярвал, че Земята е сравнително малка сфера, и твърдял, че може да достигне Далечния изток, като пътува само на запад.
В периода между 1492 и 1504 Христофор Колумб предприема четири изследователски експедиции с финансовата помощ на испанския крал. Събитията по време на тези експедиции той описвал в бордови дневник. Оригиналът на дневника не е запазен, но Бартоломе де Лас Касас направил частично копие, което е достигнало до наши дни.
Първата експедиция е през 1492-1493 г. с екипаж от 90 души на корабите "Санта Мария", "Пинта" и "Ниня". Те потеглят от Канарските острови, пресичат Атлантическия океан в субтропичния пояс и достигат до остров Сан Салвадор от Бахамския архипелаг. Там Колумб акостира на 12 октомври 1492 г. и това става официалната дата на откриването на Америка от европейци. В следващите дни експедицията посещава редица острови от Бахамския архипелаг, изследва участък от североизточното крайбрежие на остров Куба и достигат остров Испаньола. През нощта на 25 декември флагманският кораб "Санта Мария" засяда на риф, но екипажът се спасява. Корабът "Ниня" завършва изследването на северните брегове на Испаньола и на 15 март 1493 г. Колумб се завръща с него в Кастилия. С това се слага край на първата експедиция за откриване на западен път към Индия.
Откритията на мореплавателя са съпроводени с колонизация на земите, до които достига, основаване на испански селища и масово изтребване на коренното индианско население.
Мореплавателят умира на 20 май 1506 г. във Валядолид, Испания.
Спорът кой всъщност е бил Христофор Колумб и наистина ли точно той е открил Америка, а не викингите или някой друг, вероятно ще продължава още с десетилетия. Мнозина индианци обаче смятат, че откривателят им, който и да е бил, е донесъл на коренното население на континента неизброими беди - болести, смърт, мизерия.
Тютюнът е бил открит от Христофор Колумб през 1492 г., когато стъпил в Новия свят. Двама от неговите моряци го занесли в Испания. Дълго време инквизицията задържала разпространението на тютюн в Европа, като обвинявала пушачите в магьосничество.
Предполага се, че Европа за първи път се е запознала с каучука след една от експедициите на Христофор Колумб през 1496 година. Сред многото екзотични предмети неговите моряци донесли и не особено гладки, но отскачащи при удар топки, които жителите на Хаити използвали като играчки.
Първият европеец, усетил вкуса на ванилията, е Христофор Колумб. Испанските конквистадори на Ернан Кортес обаче пренасят ванилията в Европа през XV век. Тя много бързо намира популярност на Стария континент.
Според една от легендите известният мореплавател и изследовател Христофор Колумб никога не бил опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на XV век, той открива, че местното племе тайно приготвя уловените риба и дивеч, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Колумб бил силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене барбакоа. Със завръщането си в Европа испанските завоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене. Новата технология за приготвяне на месото, заедно със своето название барбекю бързо се разпространява из Европа, а след това и по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във