Банкеръ Daily

Свят

Християндемократите на Меркел спечелиха в провинция Саар

Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел печелят регионалните избори в провинция Саар с убедителна преднина пред социалдемократите според прогнозните резултати от екзитпол на телевизия Цет Де Еф, предаде ДПА.

ХДС печели 40% от вота срещу 30% за СДП, попарвайки надеждите на социалдемократите, че ще успеят да запазят позитивната инерция, спечелена, откакто Мартин Шулц пое лидерския пост в партията.

След дългогодишно отстъпление рейтингът на СДП се повиши с около 10 процентни пункта в проучванията на обществените нагласи след като Шулц обяви, че ще се бори за поста на Меркел на федералните избори на 24 септември.

Цет Де Еф прогнозира, че "Алтернатива за Германия" ще спечели 6 процента от вота, което означава, че Саар ще стане 11-ата германска провинция, в която партията е преодоляла 5-процентната бариера, необходима за парламентарно представителство. Екзитпол за телевизия А Ер Де също сочи 6 процента за "Алтернатива за Германия". Зелените обаче не са успели да преминат 5-процентния праг и няма да влязат в парламента на провинцията, предаде Ройтрес.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във