Банкеръ Daily

Свят

Хранителните системи са изправени пред нови сътресения

Световните агрохранителни вериги, които все още са изправени пред последиците от пандемията от Ковид-19, трябва незабавно да се подготвят и за нови катаклизми в бъдеще, като суша, наводнения или различни болести. За това съобщават ДПА и Франс прес, като цитират доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO).
Според него в момента 3 милиарда човека на планетата не могат да си позволят здравословно хранене, което да ги предпази от недохранване. Други 1 милиард души са застрашени от това, ако внезапно сътресение в икономическата система намали доходите им с една трета.
За 2021 година се подчертава и значението на транспортните връзки. Ако важни маршрути бъдат засегнати от катаклизъм, то разходите за хранене биха могли да нараснат за 845 милиона души. Това е прогнозата на ФАО.
Пандемията от Ковид-19 бе тази, която изведе на преден план слабостите на агрохранителните системи в света, отбелязва генералният директор на ФАО Ку Донгю.
Тези системи включват производството, веригите за хранителни доставки, транспортните мрежи и потреблението.

От ФАО припомнят, че през 2020 година между 720 и 811 милиона човека по света са били засегнати от глад, което е с до 161 милиона повече, отколкото през 2019 година. И според анализите това се дължи в голяма степен на пандемията.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във